MS

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Kenmerk van auto-immuunziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.

De gevolgen zijn in meer of mindere mate vermoeidheid, gevoelsstoornissen, krachtsvermindering, stijfheid, spasticiteit, problemen met evenwicht en coördinatie, pijnklachten, moeite met zien, blaas- en darmproblemen, concentratieproblemen, geheugenproblemen, warmte intolerantie, stemmingsstoornissen.

Wat kan ergotherapie betekenen

Ergotherapie kan zich richten op problemen die iemand met MS ondervindt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan omgaan met vermoeidheid, de zelfverzorging (wassen en aankleden, toiletbezoek, eten), het huishouden (hoe kun je je huishouden handiger uitvoeren), het vervoer (hoe kun je blijven deelnemen aan het dagelijkse leven) of het wonen (omgeving aanpassen op de beperkingen).